Avgift för andrahandsuthyrning

Styrelsen beslutade vid ett sammanträde den 15 Januari 2019 att vid andrahandsuthyrning ska bostadsrättshavaren debiteras en avgift enligt § 9 i stadgarna.

Varför infördes avgiften?
Det ligger i föreningens intresse att så många som möjligt av bostadsrättsinnehavarna verkligen bor i sina lägenheter och är aktiva ansvarstagande medlemmar. Det är tillsammans som vi hjälps åt att skapa en väl fungerande bostadsrättsförening. 

Ett medlemskap medför därför ett ansvar att sköta och driva den fastighet som vi alla gemensamt äger. Det är svårt att utöva detta ansvar om man själv inte bor i föreningen utan istället hyr ut sin lägenhet i andrahand.

En andrahandsuthyrning medför även merarbete åt styrelsen och ökade administrativa kostnader som tidigare endast kunde täckas av höjda månadsavgifter - nu kan kostnaderna täckas av den här nya avgiften.

Avgiften
Avgiften uppgår till 10 % av gällande prisbasbelopp per helår.
Prisbasbeloppet för 2019 är 46500 Kr.
Detta innebär att för 2019 blir årsavgiften 4650 Kr, månadsavgiften blir då 387 kr.
Avgiften debiteras bostadsrättshavaren för varje påbörjad månad av andrahandsuthyrningen.
Avgiften för andrahandsuthyrningen kommer att läggas till på månadsavin under den period som bostadsrättshavaren ansökt om att få hyra ut i andra hand.

Tänk på att:
Du måste som medlem alltid ha styrelsens godkännande för en uthyrning i andrahand  (§ 49). Hyr man ut sin bostad utan tillstånd från styrelsen eller inte betalar avgiften för andrahandsuthyrning har föreningen rätt att säga upp bostadsrättsinnehavaren (§ 51).

STYRELSEN
Januari 2019