Trivselregler

Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordnings- och trivselfrågorna. Uppdraget handlar också om att lyssna på hur medlemmarna vill utveckla sitt boende, skapa trivsel och en generös atmosfär i föreningen.

För att skapa trivsel i vår förening så har styrelsen arbetat fram ett antal ordnings- och trivselregler. Vi är många som bor tätt tillsammans och därför är det viktigt att vi hjälps åt att bidra till den goda boendemiljö vi vill ha i vår förening.

Snabbfakta

Styrelsens godkännande / intyg krävs vid dessa ingrepp:

  • Renovering av tätskikt i våtutrymme.

  • Rivning av vägg, besiktningsutlåtande från en behörig konstruktör på plats,

  • Andrahandsuthyrning

El

  • Då huset är försett med gas så är elen dimensionerad efter det. I de lägenheter där det inte finns trefas är det ej tillåtet att koppla in en elspis, då är risken att säkringarna slår ut.  

Ventilation

  • Mekanisk frånluft i huset, spisfläkt får ej kopplas på till imkanalen.

Avfall

  • Inget farligt avfall får förvaras i soprummen. Tex: färg, kemikalier mm.För sådant avfall hänvisar vi er till de mobila miljöstationerna Klicka här!

Skadeanmälan

  • Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.

  • Om skada inträffar i huset tag i första hand kontakt med någon i styrelsen eller fastighetsskötare enligt anslag i porten.

  • Händer något akut som exempelvis vattenskada eller översvämning skall felanmälan göras omedelbart till vår fastighetsskötare som har jourberedskap dygnet runt.

Nycklar

  • Ansvaret nycklar till lägenheten och gemensamma utrymmen (Entré, soprum, vind, tvättlås) ligger på den boende.

  • Om nycklar till gemensamma utrymmen tappats bort ska en anmälan ske till styrelsen omgående,

  • Nya nycklar kan beställas mot en avgift.

 

Säkerhet

Lämna inte ut portkoden till obehöriga och släpp inte in någon okänd person i fastigheten. Stäng förråds- och ytterdörrar efter er och se till att de går i lås för att minska risken för inbrott. Skadedjur har tagit sig in via öppna balkong- och ytterdörrar på markplan så lämna ej dessa öppna utan uppsikt. Fungerar inte lås, vänligen felanmäl omgående.

Se till att din lägenhet är försedd med brandvarnare, kontrollera regelbundet att den fungerar. Barnvagnar, rollatorer, cyklar eller annat brännbart får inte stå utanför era dörrar eller i trapphuset p g a den giftiga rök som dessa kan utveckla vid brand samt att de kan utgöra ett hinder vid utrymning.

 Rökning är självklart förbjudet i alla gemensamma utrymmen och tänk på att inte stå direkt utanför porten och rök då lukten lätt sprider sig in i trapphuset.

 

Vid reparation i lägenhet

Vid ev reparationer i din bostad vänligen ta hänsyn till dina grannar. Det innebär bl.a att en ombyggnation i lägenheten får pågå måndag till fredag kl 7 till 20, lördagar och söndagar kl 9 till 18. Mindre jobb som du själv utför i lägenheten och som innebär att du inte hamrar, sågar eller borrar i vägg, tak eller golv får pågå alla dagar mellan kl 7 till 22.

 

Störande beteende

För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som till exempel i trapphus, på vinden och hiss. Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa vardagar från kl 22 på kvällen till kl 7 på morgonen. Om du ska ha fest är det alltid bra att i förväg meddela grannarna. Ju senare på kvällen, desto lägre ljudnivå är en bra regel. Samma regler och tider gäller även för vistelser på gården samt vindsterassen, där även närliggande hus kan störas.

 Tvättmaskiner och torktumlare får ej köras mellan kl 22 - 7 alla dagar i veckan, då ljud från dessa maskiner kan störa dina grannars nattsömn.

Den som inte följer dessa trivselregler kommer i första hand erhålla en muntlig varning från styrelsen. Om inte detta efterlevs, kommer styrelsen utfärda en skriftlig varning till medlemmen. Om ingen av dessa två erinranden efterföljs, kommer styrelsen vidtaga rättsliga åtgärder som i slutändan kan leda till att medlemmen tvingas att flytta från föreningen.

 

Andrahanduthyrning

Du måste som medlem alltid ha styrelsens godkännande för en uthyrning i andrahand  (§ 49).

Hyr man ut sin bostad utan tillstånd från styrelsen eller inte betalar avgiften för andrahandsuthyrning har föreningen rätt att säga upp bostadsrättsinnehavaren (§ 51). Läs mer här!

Soprum / Cyckelrum

Se till att sopor sorteras i rätt kärl, och att de inte överfylls. Sopor som ställs bredvid hämtas inte utan de får någon granne ta hand om.

Det finns grovsoprum för större sopor. Kontakta någon i styrelsen för tillträde. 

Tänk på att ställa cyklar så att de inte hindrar framkomligheten.

 

Skräp

Hjälp till att hålla vårt  trapphus och baksida rent från skräp och släng inte fimpar, snus och skräp på marken. Ställ inga sopor i trapphus då detta snabbt sprider en odör genom hela trapphuset.

 

Utrustning i lägenheterna

Utrustningen i lägenheterna är valfri men med några få undantag. Köksfläkten får inte vara en motordriven fläkt utan enbart självdrag där spjäll reglerar luftflödet. Sätts en motordriven fläkt in kommer det störa lufttrycket och blåsa in matos i grannars lägenheter.

 

Om gemensamma kostnader

Var sparsam vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan och åtgärda rinnande toaletter. Kostnader för vatten och el betalas av alla bostadsrättshavare och hyresgäster gemensamt. Bostadsrättshavare byter eller låter byta kranpackning när vatten står och droppar. Hyresgäster ska felanmäla läckande kranar till vår fastighetsskötare.

 På vind får förvaras personliga tillhörigheter endast i låsta förråd. Gångarna ska hållas fria från saker och får inte belamras. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom på vind.

 

Legionellabakterier

Dess bakterier växer till i en vattentemperatur mellan 18 och 45 grader. Därför är det viktigt att om ni har varit borta en längre tid, att ni spolar i varmvatten kranarna för att få ut eventuella bakterier som kan ha samlats  i rören.

Om ni har handdukstorkar som är kopplat till varmvattenledningarna så får de ej stängas av så systemet blir stillastående. Då detta kan leda till att bakterierna uppkommer.

Info från Miljöförvaltningen finner ni i dokumentet nedan.